İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO“TechTalks - Teknoloji Sohbetleri” serisinin konuğu, bu hafta “Girişimcilik” konusu ile İSTE Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan DEMİR oldu.

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (İSTE-TTO) düzenlediği Teknoloji Sohbetleri – TechTalks serisinin bu haftaki konuğu İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hakan DEMİR oldu. “Sadece Düşünen Değil, Yapan Kazanır” ve “Fırsatlar, Kovaladıkça Katlanır” temalarıyla duyurulan etkinlik, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Düşünmek Yetmez, Yapmak İSTE!” sloganıyla başlayan “Girişimcilik” konulu buluşmada; girişim, girişimci ve girişimcilik tanımlarının ne olduğu, iyi bir girişimcinin nasıl olacağı, girişimciliğin getirdiği avantajların neler olduğu, sıfırdan bir girişim kurmak için hangi yollardan geçilmesi gerektiği konularında bilgiler paylaşan Yrd. Doç. Dr. Hakan DEMİR; “Girişimcilik, özellikle de tekno-girişimcilik, son yıllarda teknolojinin ve internetin gelişmesiyle iş dünyasında giderek yükselen bir kavram olmakta ve hayatımızdaki önemi her geçen gün artmaya devam etmektedir. Günümüzde yenilikçi, farklı, işe yarar pek çok fikri olan girişimci adayları keşfedilmeyi beklemek yerine, kendi işini kurup, hem kendisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor. ‘Düşünmek Yetmez Yapmak İSTE!’ sloganının altında yatan ana fikir de buradan gelmektedir. Ürün geliştirmenin önem kazandığı bu devirde, düşünmenin yetmediğinin farkına varıp; bakış açımız, yeteneklerimiz ve ilgi alanlarımız doğrultusunda insanlara fayda sağlayacak olan fikirlerimizi, sadece bir fikir olmaktan kurtararak, gün yüzüne çıkararak kendimize ve ekonomiye can vermenin, katkı yapmanın zamanı gelmiştir. Yaşamımızın her anında, girişimci gibi düşünerek insanlığın işlerini nasıl kolaylaştırabilirim sorusunu kendimize sormalıyız” dedi.

Ayrıca fikirlerin gerçeğe dönüştürülmesi yolunda maddi kaynak sağlayan kamu ve özel kuruluşların desteklerinin neler olduğu ve bu desteklere başvurmak için, bir fikri projelendirirken nelere dikkat edilmesi gerektiği üzerinde uzun uzun duran ve bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Hakan DEMİR, bir girişimci olarak kendi hayatından ve Türkiye’de bulunan çok başarılı girişimcilerin hayatlarından örnekler paylaşarak, dinleyicilerin girişimcilik konusunda bilgilerini ve  farkındalıklarını arttırdı. Doktora yaptığı sırada doktora konusu ile ilgili olarak yapmış olduğu çalışmaları ticarileştirmek için Teknopark’ta bir şirket kurduğunu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan girişimcilik destekleri aldığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Hakan DEMİR, eğer iyi bir fikirleri varsa, öğrencilerin bu fikirlerini ticarileştirmek için geç kalmamalarını ve gerekirse bunun için şirket kurmalarını tavsiye etti.